Den grønne farve

Den grønne farve

Det er klorofyl, der giver den smukke farve til grønne frugter og grønsager. Grønne grønsager er generelt fyldt med kalk og magnesium, og er en af de bedste kilder til plantestoffet lutein, der virker som en antioxidant og forebygger aldersblindhed (AMD). JAMA Ophthalmology har netop offentliggjort at bladgrønt kan forebygge grøn stær. Grønne kål – og alle andre kål – er ekstremt nærende. De, der spiser meget broccoli og anden kål, har mindre risiko for at udvikle brystkræft.
Den grønne farve har også andre egenskaber. Grøn er med til at styrke dit hjertechakra. Dit hjertechakra har med kærlighed, omsorg og medfølelse at gøre og evnen til at give og modtage. Chakraet stimuleres af den grønne farve fx fra råvarer som bladgrønt, krydderurter, asparges, avocado og grøn te.

 

Ramsløg

Ramsløget kaldes også Nordens hvidløg, og du kan bruge ramsløg der, hvor du ønsker smag og duft af hvidløg. Du kan bruge ramsløg fintsnittet i kartoffelsalat, i suppe, i en sammenkogt ret eller på et stykke smørrebrød. Eller du kan kværne bladene med lidt salt og olie, og brug denne ramsløgspasta som dip til fx fisk, kylling eller røget kød. Smagen er skarp og hvidløgsagtig, så man kan let få for meget af ramsløg, men brugt med omhu er ramsløg mild, men markant.
Plukker du selv ramsløg i skoven, så vær opmærksom på ikke at forveksle den med liljekonval, som er meget giftig. Men ramsløg lugter og smager af løg.

 

Avocado

Avocado indeholder ca. 20 forskellige vitaminer og mineraler. Avocado indeholder fibre, der forlænger din mæthedsfølelse og er med til at regulere kolesterolniveauet. Den indeholder den også plantestoffet lutein, der styrker øjnene og synet. Avocado er en fed sag, men fortvivl ikke, det er de sunde, livsvigtige fedtstoffer.

Avocado er et sikkert hit i guacamole eller chili con carne. Den er god i salater, på ristet rugbrød eller ganske enkelt som et mellemmåltid.

 

Avocado-mos som dip eller til brød

  • 2 avocadoer, uden skræl og sten
  • Kværnet salt og peber
  • Saft af ½ citron
  • Saft af ½ appelsin
  • 2 spsk. tahin
  • 1-2 håndfulde Kalamata oliven, udstenes og hakkes groft
  • ½ fed hvidløg, finthakket

 

Kom avocadokødet i en skål, krydr med salt og peber og hæld citron- og appelsinsaft over. Tilsæt tahin og mos blandingen til den er groft moset – eller som du kan lide den i konsistens. Kom oliven og hvidløg i og vend det hele forsigtigt rundt.

 

Asparges

Asparges er super sunde og meget kalorielette. De giver mange fibre, der gavner din fordøjelse og asparges indeholder desuden stoffet glutathion og mineralet svovl, der begge stimulerer din lever til at arbejde optimal.
Du kan nyde asparges sammen med blødkogt æg, kørvel og ristet rugbrød; bruge dem som ingrediens i en salat, som fyld i tærter eller du kan vikle grønne asparges med parmaskinke, dryppe med lidt olivenolie og bage dem ca. 10 minutter i ovnen – eller du kan vikle asparges med små skiver røget laks, drysse med hakket hårdkogte æg og dryppe med en sennepsdressing.

 

Kiwi

Med sit høje indhold af C-vitamin booster kiwi dit immunforsvar. Desuden er kiwi fin for fordøjelsen, fordi den indeholder et naturligt fordøjelsesenzym actinidain. Spiser du en halv kiwi lidt inden dit egentlige måltid, så vil kiwien også stimulere din mavesyreproduktion, som bl.a. gør, at du kan spalte dine proteiner.

Kiwi indeholder mange fibre, som gør at du føler dig mæt. Desuden hjælper fibre med at rense kroppen for giftstoffer, og fibre er mad til dine gode tarmbakterier. En stor del af immunforsvaret sidder netop i forbindelse med tarmfloraen, så også på den måde styrker kiwi dit immunforsvar. Kiwi er velegnet i frugtsalater og smoothies eller den spises bare som den er, med en ske.

 

Pistacienød

I Mellemøsten indgår pistacienødder på utallige måder i kager og desserter. Herhjemme kender vi bedst de saltede pistacienødder i skal – eller måske den grønne pistaciemarcipan og pistacieis.
Pistacienødder kan bruges usaltede i is og kager eller som snack ristet i krydderier. Eller de kan tilsættes i en postejfars. De saltede kan bruges som snack eller som drys på salater. Nødderne har et højt fiberindhold, umættede fedtstoffer samt E-vitamin, der hindrer at nødderne bliver harske.

 

 

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv