Osteoporose

Dine knogler er ikke uforanderlige, de ændre sig hele tiden. Knoglerne nedbrydes løbende og opbygges igen gennem kroppens biokemiske proces. Knogletab sker, når fornyelsen ikke foregår i samme tempo som nedbrydelsen, og det kan føre til osteoporose. Ved knogleskørhed ændre knoglerne egentligt ikke facon, men de bliver svampeagtige og mere udsatte for at brække.

Dine knogler påvirkes af mange faktorer som fx din kost, dit alkoholforbrug, dine motionsvaner, arvelighed og hormonelle påvirkninger.

 

Hvordan kan du selv forebygge osteoporose?

Fysisk aktivitet

Regelmæssig motion, der belaster dine knogler, er meget vigtig. Det kan være aerobics, yoga, pilates, gåturer, stavgang, jogging, powerwalking, dans, tennis, badminton eller sjipning. Vælg det du har allermest lyst til! Moderat aktivitet svarende til 4 timers gåtur ugentligt mindsker risikoen for hoftebrud med 20-50%.

Frugt og grønt

Flere næringsstoffer i frugt og grønt er forbundet med nedsat risiko for osteoporose. Frugt og grønt har basedannende egenskaber. Desuden indeholder de K-vitamin, magnesium, Bor, C-vitamin og planteøstrogener, der alle er vigtige for dine knogler. Især mørke salater, grønne grønsager og kål er super, fordi de indeholder kalk, magnesium og K-vitamin.

Havgrønsager – tang

Tang indeholder kalk. Især kombu tang er kendt som ”kvindens tang” pga. dens  indhøjehold af kalk. Du kan bruge tang i supper, gryderetter eller i salater.

Forholdet mellem planteprotein og animalsk protein

Protein er nødvendigt for at opbygge collagen matrix, men flere undersøgelser har fundet, at et højt animalsk proteinindtag kan være forbundet med øget risiko for knoglebrud. Kød virker syredannende i kroppen, og kroppen skal neutralisere det med basiske mineraler. De basiske mineraler kommer bl.a. fra dine knogler, som så får svagere knoglestruktur.

Du kan erstatte nogle af de animalske proteiner med fx proteiner fra bælgfrugter, quinoa, tang, mandler, nødder og sesamfrø. Sesamfrø, nødder og mandler er desuden rige på kalk, magnesium og de gode planteolier.

Fordøjelsen

Din fordøjelse og tarmflora er af stor betydning for, at du kan optage dine næringsstoffer, og for at du kan danne visse B-vitaminer og K-vitamin. Tag eventuelt tilskud af mælkesyrebakterier. Ananas og papaja indeholder naturlige fordøjelsesenzymer. Fordøjelsesenzymer hjælper fordøjelsen og øger dermed optagelsen af næringsstoffer.

D-vitamin

D-vitamin stimulerer optagelsen af kalk fra tarmen. Mange danske kvinder mangler D-vitamin, så vær opmærksom på om du får nok. Du får det fra de fede fisk og fra sollys, men langt de fleste kan ikke få nok fra disse kilder, men må supplere med tilskud af D-vitamin.

Kosttilskud

Er du i risikogruppen for at få osteoporose, skal du overveje at tage følgende tilskud: en multivitamin- og mineral, kalk-magnesium med D-vitamin, C-vitamin og mælkesyrebakterier.

Tips til hvad du bør undgå

  • Rygning fordobler risikoen for hoftebrud. Mineraloptagelsen nedsættes, og du kommer før i overgangsalder
  • Hvis du drikker 1 l kaffe om dagen, medfører det, at din krop udskiller 60 mg kalk
  • Sodavand indeholder fosfor, der kan vaske vigtige mineraler ud af dine knogler
  • Salt og sukker øger begge udskillelsen af mineraler og optagelsen af kalk
  • Vedvarende stress tapper din krop for kalk. Det gælder både fysisk og følelsesmæssig stress