Ærter

Ærter

Ærter kan man både se som en grønsag og en bælgfrugt.

Bælgfrugter er rige på vegetabilske proteiner og et godt alternativ til animalsk protein. Proteiner som er byggesten for kroppens muskler, væv og hormoner. Desuden giver de en god mæthedsfornemmelse.

Ud over proteiner får du masser af fibre, der holder dit fordøjelsessystem i gang og skaber en god tarmflora.

Ærter har et højt indhold af vitaminerne C og K. C-vitamin har mange funktioner i kroppen, fx styrker det både immunforsvaret og bindevævet. K-vitamin er vigtig til sunde knogler, og for at blodet kan størkne, hvis vi slår os.

Ærter indeholder også karotenoider, som er naturlige farvestoffer, der omdannes i kroppen til A-vitamin, som bl.a. er gavnligt for dit syn og styrker slimhinder og immunforsvaret.

Ærter kan anvendes i et utal af retter, som friske i sæson og ellers er det fint at anvende de frosne 

  • ’Fish and chips’ med ærtemos er en klassiker i England, men smager også godt her i Danmark
  • Fad med aspargesbroccoli, ærter og torsk eller anden hvid fisk bagt i ovnen og drysset med mynte og/eller dild
  • I risotto, pastaretter, paella, supper eller i salater
  • Dips fx blendet med avocado til guacamole og serveret med nachos eller pitabrød 
  • Som ingrediens i vegetariske ’deller’, humus eller falafler
  • Som ingrediens i kalvefrikassé
  • På en pizza med kartoffel, rygeost, radise og parmaskinke 
  • I en salat sammen med kogte små linser, radiseskiver og tern af feta, dryppet med olie og balsamicoeddike 

 

Spaghetti vendt med ærter

  • Ca. 100 g spaghetti, knækket på midten
  • 100–150 g frosne ærter
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • 4 spsk. cremefraiche 18%
  • Saft af ½ citron
  • Salt og peber
  • Ærteskud til pynt

Kog pastaen efter anvisningen på pakken – de sidste minutter tilsættes de frosne ærter.

Lad pastaen dryppe af og vend den med olie, cremefraiche og citronsaft og krydr med salt og peber.

Anret spaghettien og pynt rigeligt med ærteskud.
 

 

Ærte-mynte-mos (fra min bog ’En sund kvindekrop’)

  • 400 g frosne ærter
  • 1 lille håndfuld mynteblade
  • 1 avocado, skåret i mindre bidder
  • ½ dl olivenolie
  • Saft af ½ citron 
  • Salt og peber
  • Fetaost til topping
  • Ærteskud til pynt

Overhæld de frosne ærter med kogende vand (eller blancher dem), lad dem tø op og lad dem dryppe af.

Kom ærterne i en foodprocessor sammen med mynte, avocado, olie, citronsaft, salt og peber.

Kør blandingen til en grov konsistens.

Smag til med salt og peber og kom mosen i en skål.

Pynt og top med fetaost og ærteskud.