Avocado

Avocado

Avocado er en af de mest næringsrige frugter, og i tillæg får du en delikat smag og et utal af anvendelsesmuligheder. Den er blandt de mest proteinrige frugter og en kilde til de meget sunde umættede fedtstoffer, der bl.a. er med til at balancere dit kolesterolniveau og styrke hjerte-kredsløbet.

Den er sprængfyldt med vitaminer (A, D, E og K), og fiberindholdet er i top.

Avocado indeholder plantestoffet beta-sitosterol som mindsker symptomer ved forstørret prostata. Desuden plantestoffet lutein, der er gavnligt for dine øjne.

Den har antiinflammatoriske evner, og kan lindre smerter blandt andet ledsmerter.

 

Lidt fakta om avocado

  • Et avocadotræ kan leve i 400 år og kan blive ca. 20 meter højt
  • Et træ kan give mellem 200 og 500 avocadoer om året
  • Der er mere end 500 forskellige arter af avocado, og de varierer i størrelse, form og smag
  • Avocado indeholder 73% vand
  • Avocadoens dag fejres den 16. september

 

Ideer 

  • Avocado-dip på 3 minutter: Bland en avocado med 1 spsk. citronsaft, et par stilke koriander, salt og peber, og blend det et minut. Tilsæt dippen en lille tomat i tern, et hakket forårsløg og lidt finthakket frisk rød chili.
  • Nyd avocado på et stykke ristet rugbrød.
  • Fyld en halv avocado med rejer og citronsaft – enkelt og klassisk. 
  • Dryp avocado med sojasauce og citronsaft.
  • Kom avocado i din smoothie.
  • Grillet – halver den og fjern stenen. Pensl med olivenolie og læg den på grillen med skærefladen nedad i ca. 5 minutter.
  • Til desserter som is eller chokolademousse.
  • Salat af avocado, stegte græskartern, kogt quinoa, stegte halloumi-skiver – det hele vendes med bladgrønt og en dressing af olie og citronsaft – til sidst toppes med ristede pinjekerner og granatæblekerner.

 

Humus drysset med dukkah

  • 1-2 spsk. tahin
  • ½ fed hvidløg, knust
  • Citronsaft og skal af ½ u-sprøjtet citron
  • 100 g kikærter (tag et par stykker fra til pynt)
  • ½ moden avocado, i tern
  • Salt og peber
  • Dukkah til drys
  • Nigellafrø til drys (kan udelades)

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor – undtagen drysset, og kør det til en grov puré.

Smag til med salt, peber og eventuelt mere citronsaft og kom blandingen i en lille skål.

Drys med dukkah, et par kikærter og eventuelt nigellafrø. 

 

Grøn mayo-dip

  • ½ moden avocado, i tern
  • ½ fed hvidløg, knust
  • Saft af ½ lime
  • ½-1 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor sammen med ½ spsk. vand, og kør det til en glat og cremet konsistens.

Kom dippen i en lille skål og server den sammen med tyndt knækbrød og grønsagsstave. Kan også bruges til fritter eller i en burger.
 

 

Guacamole med spidskommen (fra min bog ’En sund kvindekrop’)

  • 2 avocadoer, uden skræl og sten
  • 1 fed hvidløg, knust
  • Saft og reven skal af 1 usprøjtet limefrugt
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. spidskommen
  • 2 tomater, skåret i små tern
  • 1 håndfuld koriander, grofthakket

Mos avocadoerne groft med en gaffel.

Tilsæt hvidløg, limesaft og skal og krydderier og vend forsigtigt tomater og koriander i til sidst.

 

Grøn humus (fra min bog ’En sund kvindekrop’)

  • 1 dåse kikærter (drænet vægt ca. 200 g) afdryppede og skyllede
  • 2 avocado, skåret i grove bidder
  • 1 fed hvidløg 
  • 2 spsk. olivenolie
  • Saft af ½ citron
  • ½ tsk. spidskommen
  • 25 g basilikum
  • Salt og peber

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør til en cremet humus.

Serveres med det samme, for at bibeholde den smukke, grønne farve.