FORÅRSRENGØRING INDE OG UDE
Det er tid til forårsrengøring inde og ude. Inde i huset, ude i haven og inde i kroppen. Og foråret er den allerbedste tid til rengøring. I kroppen er leveren hovedansvarlig for rengøringen. Den afgifter for alt det, som er ”ikke-mad”, og som kroppen ikke skal bruge.
Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin er leveren allermest aktiv om foråret, derfor er forårsrengøring meget logisk. Foråret er også den tid, hvor alting springer ud, alting er i vækst og foråret er en god tid, at starte på noget nyt. Man oplever også flere fødsler, bryllupper og huskøb på denne tid. Forelskelse og ”forårskådhed” hører også foråret til.
En forårsrengøring virke som en foryngelseskur, der giver kroppen energi og mulighed for fremover at rense og vedligeholde sig selv.
Kroppen vil bedre sin fordøjelse, hormonbalancen, sit immunforsvar og øge sin kapacitet af energi og overskud. Det kræver lidt tid og vilje, men derudover er det ikke krævende.
Leveren er ansvarlig for mange vigtige funktioner, hvoraf en af dens vigtigste opgaver er at regulere blodets indhold af nærings- og affaldsstoffer. Den fungerer som et filter, der skal forhindre skadelige stoffer fra maden i at komme ud i kroppen.
Den afgifter eller neutraliserer fx for
- Sprøjtemidler og tungmetaller
- Tilsætningsstoffer (farve- og aromastoffer, konserveringsmidler)
- Alkohol, tobak, medicin
- Bakterier og hormoner
- Døde og slidte celler
Leveren har vældigt travlt, og selv den stærkeste lever kan blive overbelastet. Men får den optimal næring, er den i stand til at regenerere sig selv, både til opbygning af nyt væv og til at restituere sin evne til at afgifte udefra og indefra kommende toksiner.
Symptomerne på dårlig leverafgiftning og toksinophobninger er mange og mangeartede, men blandt de mest almindelige er:
- Lavt energiniveau, hormonubalance, søvnløshed, hovedpine, fordøjelsesproblemer
- Manglende lyst til fed og – eller stegt mad
- Trætte, irriterede øjne, ”grus” i øjnene
- Hudproblemer, hudkløe, eksem, appelsinhud
Mad der gør din lever glad
- Korsblomstrede grønsager: broccoli, blomkål, rosenkål, savojkål, spidskål, hvidkål, grønkål
- Radise, ræddike, kinaradise, artiskok, karse, brøndkarse, asparges
- Julesalat, rucolasalat, radicchiosalat
- Peberrod, ingefær, grapefrugt, løg, rødbede, avocado
- Farvede bær og frugter, blåbær, solbær, brombær, kirsebær, blå vindruer
- Hørfrø, chiafrø, mandler, valnødder
- Gurkemeje, mælkebøtte, brændenælde, ingefær, basilikum, koriander
Andre tiltag:
- Undgå: sukker, slik, hvidt mel, cola, sodavand etc.
- Undgå at branke maden, og undgå transfedtsyrer, miljøtoksiner og røg
- Tørbørstning, fra fødderne og opefter, og fra hænderne op ad armene, mod hjertet.
Sojamarineret laks med spidskål og shiitake svampe
– fra min bog ”Mad i fad” (link)
- 1 spidskål
- 1 stk. laksefilet á ca. 300 g
- 150 g shiitake svampe
- 1 stor håndfuld sesamfrø
- 2 spsk olivenolie
- salt
- saft og reven skal af 1 usprøjtet lime
- hakket koriander til pynt
Marinade:
- 2 spsk. sojasauce
- 1 spsk sesamolie
- ½ dl sød chili
Skær spidskålen i skiver på 1½-2 cm på tværs på den tykke del, så der bliver fire skiver (resten af kålen kan bruges en anden dag). Læg skiverne i hjørnerne af et ovnfast fad. Læg laksestykket i midten af fadet og fordel svampene over spidskålen.
Dryp olie over grønsagerne og drys med salt.
Marinaden røres sammen og fordeles på laksestykket. Drys et tæt og tykt lag sesamfrø over laksen, så stykket er helt dækket.
Sæt fadet i en 190 °C varm ovn ca. 20 minutter, til laksen er lige netop gennemstegt.
Pres limesaft over grønsagerne og drys med reven limeskal og hakket koriander.