Jule-råvarer og juletips – og 2 opskrifter fra ’Mad i fad’
Krydderier
Specielt ved juletid kommer krydderier som kanel, vanilje, kardemomme, allehånde, stjerneanis, safran og ingefær frem. De dufter af jul, og en jul uden krydderier er næsten ikke til at forestille sig.
Krydderier giver skønne duft- og smagsoplevelser og leder tanker hen på andre landes køkkener.
Krydderiernes kvalitet er afgørende for det færdige resultat. Det optimale er, at købe krydderierne hele, hvor smagen stadig ligger i sin ”originale indpakning” (frøkapslen).
For at få den stærkeste kraft frem af krydderierne, kan de ristes på en tør, hed pande til de afgiver en behagelig aroma, og uden at de bliver brændte. Derefter males de hurtigt i en kaffekværn eller stødes i en morter.
- Kog kardemommekapsler sammen med ris – til løse ris
- Kom stødt kardemomme i dejen til boller og boller
- Tilsæt et par nelliker eller knuste allehånde til alle slags kål
- Varm mælk med ingefær, kardemomme og nellike
- Kom en kanelstang og et par stjerneanis i rødkålen
- Nyd chai-te med kanel og kardemomme
- Safran giver bagværk både smag og farve. Farven kendes fx fra Luciabrød, der serveres den 13. december. Brug ikke alt for meget safran, så får bagværket en nærmest metallisk smag.
Julesalat
Julesalat kaldes også endivie. Den er smuk og sprød, og dens bitterstoffer styrker fordøjelsen, gavner leveren og dermed afgiftningen af kroppen.
Julesalatens buede blade indbyder til at blive fyldt. Skær en tyk skive af for neden og pluk bladene fra hinanden. Fyld fx bladene med:
- Blød gedeost med en strimmel af dadel ovenpå
- Blød flødeost rørt med hakkede pekannødder eller valnødder
- Lidt syrnet fløde vendt med småbitte tern af æble og rødbede
Julesalat med flowersprouts, svampe og små pølser
- 2 julesalat, halverede på langs
- 200 g champignon, store halveres
- 200 g flowersprouts (kan erstattes af aspargesbroccoli)
- 8-10 tapas- eller brunchpølser
- Olivenolie
- Salt og peber
- Læg julesalaten i fadet med skærefladen opad. Fordel dernæst de øvrige ingredienser rundt i fadet i ét lag. Det må gerne ligge tæt, da grøntsagerne svinder i volumen ved opvarmningen.
- Dryp olie over – også på de halve julesalater og krydr med salt og peber.
- Sæt fadet i en 190 °C varm ovn i 20-25 minutter – vend gerne lidt rundt i fyldet en gang undervejs.
Nødder og mandler
Mandler, valnødder, cashewnødder, hasselnødder, jordnødder, macadamianødder, paranødder, pekannødder og pistacienødder – alle er de rigt repræsenteret i julens mad, desserter, småkager, gløgg og godter.
De små sundhedsbomber har et højt indehold af fibre – og mineralerne magnesium, zink, jern og selen. Alle påvirker de i kroppens hormoner, enzymer, signalstoffer og stofskifte på en positiv måde. De sunde fedtstoffer er også rigt til stede og sikre bl.a. en velfungerende hjerne, et sundt hjerte, optimal energi og en blød hud. Dertil indeholder de alle E-vitamin, en god antioxidant, som sikre at olien i nødder og mandler ikke bliver harsk.
Gå efter de nødder du allerbedst kan lide. I bagværk og konfekt smager det himmelsk at kombinere nødderne med chokolade, nougat og rosiner eller måske med lakrids, syltet appelsinskal eller rosa peberkorn.
Bagt frugtsalat
- 250 g blandet frugt (renset vægt), fx æble, pære, kiwi og ananas
- 1 lille håndfuld ristede kokosflager
- 75-100 g hvid chokolade, groft revet
- ½ dl mandler
- Skær frugten i mundrette stykker, og lægges i et ovnfast fad (ca. 10 x 20 cm) beklædt med bagepapir. Fordel kokosflager og groftrevet chokolade over frugten.
- Sæt fadet i en 180 °C varm ovn ca. 20 minutter, til chokoladen er smeltet.
- Rist mandlerne på en tør pande, og hak dem groft.
- Pynt desserten med hakkede mandler og serveres desserten med cremefraiche, is eller flødeskum.
Tørret frugt
Tørrede frugter er små energibomber og samtidigt fyldt med vitaminer og mineraler. De indeholder gode kostfibre – de mest fiberrige er svesker, figner og abrikoser. Tørret frugt en et godt alternativ til slik og kager og passer netop nu til julens mange kager.
Dadler findes i mange udgaver, både med eller uden sten. Dadler har et højt indhold af krom, kalium og zink og smager skønt i kager, brød eller müesli. Til jul fyldes de ofte med marcipan.
Figner skal helst være kødfulde og bløde. Hvis de er dækket af et hvidt lag, så betyder det ikke noget, det er bare frugtsukkeret, der trænger ud. Figner indeholder kalium, kalk og magnesium og en masse fibre. De kan spises som de er, tilsættes i brød og kager eller de kan trække i portvin og serveres til ost.
Abrikoser kan være orange eller brune. De orange er svovlbehandlet for at bevare farven, og de brune er fri for svovl. Tørrede abrikoser er rige på A- og E-vitamin, som begge virker som antioxidanter. Abrikoserne kan bruges i kager, grød, lammeretter eller sammen med couscous eller quinoa i salater.
Rosiner laves af forskellige druesorter, hvilket også gør, at rosiner fås både som mørke og som gule. De er en rigtig god kilde til jern og kalium. Rosiner er velegnede som sødme på havregryn eller grød, i müesli, kager, boller og brød.
Svesker er tørrede blommer, som kan anvendes i mange kødretter, rullesteg, mørbradgryde og til jul som fyld i anden eller gåsen. De kan koges til grød og er velegnede til kager og desserter fx svesketrifli eller Katrineblommekage.
Tranebær er smukke, sunde og velsmagende. De pynter i salater, i müesli eller på kager. De indeholder fibre og deres indhold af tanniner gør, at de kan forebygge blærebetændelse.
Grønkål
Grønkål er nærmest blevet en “superfood”. Grønkål tilhører, ligesom alle andre kål, Korsblomstfamilien, som har en mængde sundhedsmæssige fordele, blandt andet indhold at vitaminerne A, C og K og en rig kilde til kalk og magnesium. Alle er der vigtige for dit immunforsvar, og K-vitamin, kalk og magnesium er desuden vigtige for at bibeholde sunde og stærke knogler.
Grønkål hjælper leveren med at arbejde og afgifte optimalt. Desuden styrker grønkål dine øjne pga. dens indhold af A-vitamin og plantestoffet lutein, og endeligt har grønkål et højt indhold af antioxidanter, som beskytter kroppens mange celler.
Grønkåls mange fibre er gavnlige for fordøjelsen.
Grønkålens smukke, krusede blade er skønne friske i salater, men også glimrende i grønsagstærter, som kålchips, grønlangkål og i supper. En nem bowl kan dannes af grønkål, kikærter og søde kartofler. Du kan også tilsætte grønkål til din smoothie fx sammen med æble, avocado og ananas.