Mindre madspil og det klimavenlige køkken

At undgå madspild var helt almindeligt før i tiden. Så blev det glemt i en generation eller to, og nu er det tilbage igen som noget helt naturligt. Kig i dit køleskab og vær kreativ, før du køber nyt ind, og køb ikke større portioner, end du kan nå at bruge.

Konceptet ’nose-to-tail eating’ (hvor råvaren anvendes uden madspild) har også været kendt i lang tid, og allerede i 1994 åbnede restauranten St. John i London, hvor hele dyret bruges. Senere er tanken ’root-to-stem’ kommet til, hvor der anvendes rødder, stilke, toppe og frø, som ellers ville blive smidt ud. Det tilgodeser tanken om mindre madspild, men ofte sidder der også allerflest næringsstoffer i stilke, stokke, blade og skræl.

 

Hverdagstips

  • En broccolistok kan enten skæres i små tern og anvendes i supper eller gryderetter – eller den kan skæres i lange, tynde strimler med et juliennejern og anvendes som nudler eller spaghetti.
  • Gulerodstoppe, blomkålsblade eller rødbedeblade kan sagtens blive ingredienser i en ret.
  • Fennikeltoppen kan give anissmag til supper og salater, eller den kan hakkes fint og røres i græsk yoghurt sammen med citronsaft og lidt olivenolie.
  • Toppen af forårsløg kan hakkes, sauteres og vendes i kartoffelmos.
  • Grøntsager, der er tilovers eller er lidt runkne, kan blive ingredienser i smoothies eller supper eller kan anvendes til kød- og grønsagssauce. 
  • Let runkne grøntsager kan skæres i tern, blandes med urter, krydderier og kikærter og steges i ovnen.
  • Friske grøntsager, du ikke lige får brugt, kan skæres i bidder, blancheres kort og fryses – og anvendes senere til supper og gryderetter.
  • Mange supper kan fryses ned, når de er helt afkølede.
  • Kolde kogte kartofler kan vendes med pesto eller skæres i tern og anvendes i tortilla, i en karryret med kokosmælk eller til en kartoffelmad.
  • Kogte grøntsager kan nemt vendes med sammenpisket æg og bruges til æggekage, tortilla, frittata eller som fyld i en tærte.
  • Kogte bælgfrugter kan fryses i mindre portioner og anvendes senere.
  • En rest kogte ris eller quinoa kan kommes i røræg, en suppe eller blive til en indisk karryret.
  • En rest stegt laks kan anvendes i madpandekager, salater eller til lakserillette.
  • En rest chili con carne kan bruges som fyld på en pizza eller til lasagne.
  • Kogt kylling kan bruges som fyld i tarteletter eller suppe.
  • Saften af en blød citron kan fryses til isterninger til senere brug.
  • Persillestilke og bløde krydderurter kan anvendes til pesto.
  • Meget modne bananer kan anvendes til is, kager eller smoothies.
  • En rest mysli eller granola kan tilsættes i pandekagedejen.
  • Frugt- eller ingefærjuice kan fryses i en isterningbakke og senere drikkes i vand.

 

Gurkemejekrydret blomkål med linser og spinat

(Opskriften er fra min nye bog ”En sund kvindekrop – sundhed, styrke og vitalitet”)

  • 250 g tørrede belugalinser
  • 50 g rosiner (kan udelades)
  • 1 stort blomkålshoved, delt i små buketter
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk gurkemeje
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • Salt
  • 1 håndfuld hakket persille
  • 2 håndfulde babyspinat

 

Dressing

  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk tahin
  • Salt og peber

 

Kog linserne efter anvisningen på posen. Når linserne er kogt, hældes vandet fra, og linserne skylles med koldt vand for at stoppe kogningen.

Læg rosinerne i blød i varmt vand i ca. 15 minutter, til de er bløde, og hæld vandet fra.

Mens linserne koger, lægges blomkålsbuketterne i en bradepande og vendes godt rundt med olie, gurkemeje, spidskommen og salt. 

Bag blomkålsbuketterne i en 225 °C varm ovn i ca. 15 minutter, til blomkålen er lige netop mør.

Imens blomkålen er i ovnen, røres dressingen sammen.

Tag blomkålen ud af ovnen og vend den med de kogte linser, rosiner, persille, babyspinat og dressingen.

 

 

Det klimavenlige køkken

At leve 100 procent klimarigtigt er nok ikke muligt, men mange bække små gør en stor å. Spar på kødet, spis årstidens råvarer, spar på de importerede fødevarer og på strømmen, brug eftervarmen og læg låg på gryden – så er du allerede et stykke på vejen.

 

Hjælp klimaet og udskift til mere bæredygtige alternativer

  • Brug glasbeholdere til at opbevare mad i, og læg låg på eller en tallerken over i stedet for film eller folie. Så undgår du de hormonforstyrrende stoffer dels i plastik, dels i film. 
  • Skal du bruge bokse og drikkedunke, måske til skolemaden, så anvend ting fremstillet i miljøvenlig plastik uden hormonforstyrrende kemikalier som BPA og phthalater. 
  • Børst tænder med en bambustandbørste.
  • Anvend komposterbare plastposer i forskellige størrelser – og plastfri klude.
  • Pak ind i genanvendeligt madpapir med bivoks eller gå efter Svanemærket madpapir og bagepapir – og undgå fluorstoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Anvend et kaffefilter af rustfrit stål.  
  • Undgå gryder og pander, der er non-stick-behandlet, da de kan indeholde fluorstoffer. Fluorstofferne frigives ikke ved almindelig brug, men de kan frigives, hvis panden bliver overophedet. Kig efter ’PFC-fri’, ’uden fluorstoffer’ eller ’PFAS-fri’, hvis du vil undgå fluorstoffer.
  • Gør rent med klimavenlige rengøringsmidler.
  • Vask med sæbebær, også kendt som sæbenødder eller vaskenødder.