1

Orange mad

Orange mad

Den smukke, varme orange farve ser vi i mange madvarer som fx gulerod, søde kartofler, papaja, appelsiner, abrikoser, havtorn, splitlinser, laks og ørred. Orange madvarer får deres farve fra betakaroten. Den søde kartoffel topper med et højt indhold af betakaroten, som er forstadie til A-vitamin og virker bl.a. som antioxidant og styrker slimhinder og huden, giver et skarpt syn og stimulerer til et stærkt immunforsvar.

Papaja indeholder foruden karoten, papain der virker som fordøjelsesenzym og derved hjælper med til fordøjelsen af din mad. De orange splitlinser giver både zink, mangan, fibre og B-vitaminer, der alle er vigtige for dine hormoner, dit immunsystem og din fordøjelse.

 

Gulerødder

Gulerødder har et højt indhold af fibre, der gør os mætte og gavner din tarmflora. Guleroden er en af de grønsager, der indeholder mest betakaroten, kun overgået af sød kartoffel. Karotener er med til at styrke dit immunsystem, og da betakaroten er fedtopløseligt, så er det en god idé at spise guleroden sammen med noget der indeholder fedt fx nogle nødder eller mandler, så får du mest gavn af vitaminindholdet.
Der er ikke nogen bivirkning ved at spise mange gulerødder, det eneste der sker, er at man får en gul-orange farvetone i huden, som kan ses hos babyer, der spiser mange purerede gulerødder.

 

Sød kartoffel

Den søde kartoffel er den bedste kilde til betakaroten. Desuden er den rig på E-vitamin til dit immunforsvar og din hormonbalance, og den kan også bryste sig med et højt indhold af fibre.  Den er ikke i samme familie, som den almindelige kartoffel, så tåler du ikke almindelige kartofler, så kan du sagtens spise søde kartofler. Den er enkel at tilberede – kan skæres i tern og vendes med olivenolie og lidt finthakket chili og bages i ovnen 20-30 minutter afhængig af ternenes størrelse. Børn er glade for sød kartoffel pga. dens søde smag, og små børn kan spise den som mos.

 

Græskar

Græskar er også rig på betakaroten..  Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse og din hormonbalance. Græskar fås i mange størrelser og faconer, fx butternut squash, spaghettigræskar eller den lille orange Hokkaido-græskar.

Græskar kan tilberedes som suppe sammen med gulerødder og ingefær, eller de små græskar kan fyldes med ris, valnødder, vandkastanje, rosiner og svampe eller de kan skæres i både og bages i ovnen. Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter eller i tærter og pier.

 

Hokkaido-græskarsuppe med gulerødder og røde linser

  • 2 mellemstore løg, i tern 
  • 2 fed hvidløg, hakkede 
  • 2 spsk. olivenolie 
  • 1 hokkaidogræskar (skrællet og uden kerner), kødet skæres i grove tern
  • 2 store gulerødder, i grove tern
  • 1 dl røde, skyllede splitlinser
  • ½ tsk. gurkemeje
  • Ca. 8 dl vand
  • 1 grønsagsbouillon-terning
  • Ca. 1 spsk. revet ingefær 
  • Salt og peber
  • Hakket persille til pynt

 

  1. Varm olien i en gryde, og sautér løg og hvidløg, til de er klare.
  2. Tilsæt græskar, gulerod, splitlinser, gurkemeje, vand (til grønsagerne lige er dækket) og bouillontern, og bring det i kog.
  3. Lad det hele simre under låg i 30 minutter.
  4. Blend suppen, og spæd eventuelt med lidt ekstra vand for at justere konsistensen.
  5. Tilsæt den revne ingefær, og smag til med salt og peber.
  6. Drys suppen med persille.

 

Havtorn

Havtorn er et af Nordens sundeste, smukkeste – og mest oversete bær. Det findes utallige steder i Danmark, fortrinsvis på sandet og dårlig jord, ofte ved kystområder. De dårlige vækstbetingelser skaber en stærk busk med farvestrålende orange bær. Det er indholdet af plantestofferne lykopen, betakaroten, som giver den smukke farve.

Havtorn er en lille sundhedsbombe, der foruden plantestofferne er særlig rig på C-vitamin og sunde fedtstoffer. Havtorn købes friske, frosne eller som saft, der fås uden sukker, kun sødet med æble.

 

Laks

Laks hører til blandt de fede fisk. De indeholder flerumættede omega-3 fedtsyrer, som gør at fiskens væv kan holdes bløde i det kolde vand, ellers bliver de stive og ubevægelige og går til bunds. På samme måde holder omega-3 fedtsyrer dine væv bløde og smidige.

Omega-3 fedtsyrerne er super sunde og vigtige for dit humør, dine led, hjerte-karsystemet, en smuk hud, din hjerne og koncentrationsevne.

Laksen indeholder desuden D-vitamin, der styrker immunforsvaret og er vigtigt for dine knogler. Laks indeholder også B12-vitamin, som stort set kun findes i animalske fødevarer, og som dit nervesystemet har stor glæde af.

Laks kan tilberedes på et utal af måder, i ovn, på pande eller pocheres i gryde. Laks kan fx steges i et ildfast fad med små tomater, asparges, halve citroner og pancetta. Har du laks til over, kan du bruge det i tærter eller til lakserilette.