Vegetabilske proteiner

Vegetabilske proteiner

I den plantebaserede kost, kan du ikke få proteiner fra kød, fjerkræ og fisk, men heldigvis er der mange velsmagende kilde til sunde vegetabilske proteiner.

Proteiner er en fundamental del af alle levende celler. De bygger kroppen op og deltager i alle processer på celleplan.

Proteiner er byggesten til vedligeholdelse af kroppens celler og muskelmasse, bindevæv og knogler. De indgår i hormoner, antistoffer og enzymer, er transportstoffer i blodet og er vigtige for hjernens signalstoffer.

 

De vegetabilske proteiner tæller:

  • Tofu er lavet ud fra sojabønnen og har et højt indhold af protein. Tofu smager ikke af så meget i sig selv, men tilberedes tofu med andre ingredienser bliver den meget velsmagende. Tofu er hurtigt tilberedt og passer perfekt til hurtige wok-retter, hvor den netop tager smag af de øvrige ingredienser som hvidløg, citrongræs og asiatiske krydderier. 
  • Bælgfrugter som kidneybønner, sojabønner, linser, ærter, sorte- og hvide bønner har proteiner samt et godt indhold af fibre og B-vitaminer. De kan anvendes til vegetariske frikadeller, salater, gryderetter, humus, falafel og pateer. De kan købes tørrede i pose eller kogte på dåse eller karton.
  • Edamama bønner kaldes de unge, friske sojabønner. De har en frisk, grøn farve og købes frosne. De er hurtigt tilberedt – og måske de kendes allerbedst fra det japanske køkken, hvor de serveres som snack, blot drysset med flagesalt.
  • Hampefrø egner sig i smoothies, brød og boller eller som drys på salater. Frøene har proteiner, og desuden tilfører de retten umættede sunde fedtstoffer, og kalk og magnesium, som du bl.a. bruger til sunde knogler.
  • Chiafrø er rige på proteiner, fibre og de umættede omega-3 fedtsyrer. Chiafrø anvendes i pandekager, knækbrød, bagværk eller til chiagrød, en grød der ikke skal koges, men blot stå natten over i køleskabet.
  • Quinoa er det korn der indeholder allermest protein. Det stammer oprindeligt fra Mellemamerika, men har gennem de seneste 20 år fundet vej til Danmark. Det anvendes til pandekager, som fyld i supper og salater, frikadeller eller morgengrød.
  • Nødder, mandler, kerner og frø er små sundhedsbomber med både fedtstoffer, proteiner og mineraler og et utal af anvendelsesmuligheder som bagning, som drys i salater, til desserter, suppe, snack og mellemmåltider.
  • Kakao indeholder faktisk en del protein. Desuden har kakao magnesium, som beroliger kroppen og samtidigt bruger kroppen magnesium til muskelarbejdet og dermed også til din hjertemuskel. Kakao er lidt bitter i smagen, en smag der tilgodeser leverens arbejde. Jo mørkere chokolade, jo højere kakaoindhold.