Det spanske køkken – og min nye bog “Mad i fad”
Det spanske køkken er et overflødighedshorn af spændende og velsmagende retter, og med landets lange kyststrækninger er de ofte fisk og skaldyr på menuen. Desuden solmodne frugter og grønsager, kød og lækre, velsmagende oste.
Og den spanske tapaskultur er en historie for sig. Tapas er små retter, der serveres med et glas vin, sherry eller cava. De mest almindelige tapas er rejer i hvidløg, sortfodsskinke, oliven, Manchego ost eller små stykker frittata, som er en spansk kartoffelomelet.
Det, som mange nok forbinder med spansk mad er nok paella, en ret af ris, tomat, ærter, muslinger og rejer. Oprindeligt var der slet ikke skaldyr i paella, men forskellige kødstykker. I gamle dage var det en ret som markarbejderne, i området omkring Valencia, tilberedte over bål og spiste med træskeer – og skaldyr havde man ikke råd til.
I dag kan man næsten få paella på hvert et gadehjørne i Spanien, og netop i Valencia kan man vælge mellem et utal af versioner med kylling, svinekød eller kanin.
Fra Andalusien stammer den berømte suppe gazpacho, en kold, frisk tomatsuppe. Men det er ikke den eneste suppe fra Andalusien. Den skønne mandelsuppen med hvidløg ’Sopa de almendras’, stammer også herfra og serveres kold enten som forret eller som mellemmåltid.
Et spansk måltid sluttes af med en skøn dessert. En række dessert- og kageopskrifter stammer fra klostrene, hvor nonner i gamle dage tjente lidt ekstra ved at sælge søde sager. Desserter som ”appelsiner med honning og kanel”, eller den spanske udgave af den franske creme brûlée, der hedder ”Crema catalana” eller den meget søde dessert ”Tocino de cielo”, fremstillet af æggeblommer og sukker – alle tilgodeser de bestemt den søde tand.
Desserten kan også være et stykke ost. Spanien fremstiller omkring 100 forskellige oste, og den nok mest kendte er Manchego. En rigtig manchego må kun fremstilles af fåremælk fra Manchego-fåret. Osten lagres i tolv måneder, og det giver en fast og tør konsistens med en fyldig og letsaltet smag.
Frittata (opskriften er fra min bog ’Mad i fad’, der udkommer til september).
Der findes et utal af forskellige frittata’er, fra den mest simple med bare urter og ost til frittata med fyld af røget fisk eller små pølser, gedeost, cherrytomater og basilikum.
Frittata kan serveres som morgenmad, men også til frokost, aften eller på picnic.
- 100 g kogte kartofler, skåret i tern
- ½ rødløg eller salatløg, skåret i tynde skiver
- 8 små blomme- eller cherrytomater
- 75 g ærter
- ½ spsk friske timianblade (kan udelades)
- olivenolie til fadet
- 50 g revet ost
- salt og peber
- 5 store æg, pisket let sammen
- klippet purløg til drys
- Fordel grønsagerne og timian i et smurt ovnfast fad (ca. 20 x 15 cm). Drys ost over, krydr med salt og peber og fordel æggemassen over til slut.
- Sæt fadet i en 180 °C varm ovn ca. 25 minutter, til overfladen er gylden og æggemassen er stivnet. Drys frittataen med purløg inden serveringen.
Tips
Du kan variere fyldet i en frittata i det uendelige:
- Asparges, ramsløg og rucolasalat
- Ærter, ærteskud og mynte
- Koriander, chili og chorizo
- Courgette, spinat, fetaost og mynte
- Bacon, champignon og kogte kartofler
- Ricotta, courgette, spinat, kogte kartofler og cherrytomater
MAD I FAD – Hele måltidet i et fad, udkommer til september 2021 (Læs mere om bogen her!)
Hele retten tilbereder sig selv i ovnen i ét fad, og al saft, kraft og smag bliver i fadet.
Man står ikke tilbage med en kæmpe opvask, højst en kniv, et bræt, en skål og et ovnfast fad.
Bogen indeholder nemme opskrifter til velsmagende, sund og hjemmelavet mad til alle, der sætter pris på god mad.
Der mere end 60 opskrifter, som omfatter morgenmad/brunch, hovedretter (fisk, fjerkræ, kød eller vegetariske og veganske retter) samt desserter. Maden er næringsrig og farvestrålende, den appellerer til sanserne og er nem at lave i en travl hverdag.
Hver opskrift ledsages af foto, praktisk info til alternative ingredienser og sundhedstips om råvarerne.
Alle retter – undtagen desserterne, er fuldgyldige måltider, som både indeholder fedtstoffer, kulhydrater og proteiner. Desuden masser af grønsager der giver energi til kroppen og skønne farver på tallerkenen.
Formålet med bogen er, at det skal være overkommeligt for alle at tilberede et godt måltid.