Avocado, bær, laks, granatæble, mango, quiona, broccoli, brøndkarse, pekannødder, mandler, sød kartoffel, gojibær og rødbede. De er alle smækfyldt med næring, og du behøver ikke arbejde dig gennem bjerge af disse råvarer. De er så koncentrerede, at de blot behøver at indgå i små portioner.

Superfood udnytter kroppens egen evne til helbredelse, modvirker aldring, holder vægten nede og bedre dit velbefindende. Hvis du spiser superfood, begynder du hurtigt at føle dig friskere, og du hjælper din krop til at forebygge sygdomme.

 

 

Du kan let få masser af Superfoods i din kost, hvis du ”Spiser regnbuen”.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spise 600 g frugt og grønt om dagen – eller ”6 om dagen”. At gå et skridt videre er at sige, at det er vigtigt – og smukt – at spise mange forskellige farvede frugter og grønsager, rød, orange, gul, blå-lilla og grøn i løbet af en dag. Farverne virker som den rene naturmedicin.
Den biokemiske forskning viser, at mange af de naturligt forekommende fytokemikalier, der er med til at give frugter, bær og grønsager smag, duft og deres flotte farver, er med til at forebygge nogle af tidens livsstilssygdomme. Fytokemikalier virker som antioxidanter og beskytter mod frie radikaler, før de laver celleskader i din krop.

 

RØD – får du fra æbler, rød peberfrugt, tranebær, radicchio, radiser, hindbær, jordbær, rabarber, tomat og vandmelon. Langt de fleste af disse indeholder store mængder C-vitamin samt lycopen, der giver den røde farve og virker som en kraftig antioxidant. Du optager bedst lycopen fra tilberedt mad, så du kan roligt langtidsbage tomaterne i ovnen eller komme dem i en gryderet.

 

GRØN – får du fra asparges, avocado, broccoli, bønner, brøndkarse, ærter, savojkål, sukkerærter, grøn peberfrugt, spinat, courgetter og kiwi.
Den grønne farve skyldes pigmentet klorofyl. Klorofyl er i høj grad det, som opretholder livet på kloden. Takket være klorofyl kan græsset, træerne og planterne bruge solens energi til at frembringe føde. Desuden indeholder langt de fleste grønne grønsager lutein, der er en af de vigtigste antioxidanter i øjet. De grønne grønsager er desuden en fin kilde til kalk og folinsyre.

 

ORANGE-GUL – findes i abrikoser, gulerod, appelsin, grapefrugt, sød kartoffel, mango, ananas, græskar, fersken og nektariner.
De er alle gode kilder til betakaroten og C-vitamin. Betakaroten er et provitamin til A-vitamin, og findes primært i planteriget. A-vitamin er vigtigt for dine slimhinder og hud, og for at du ikke bliver natteblind.

 

BLÅ-LILLA – findes i blåbær, brombær, blommer, aubergine, røde druer, rosiner, svesker, rødkål, rødløg og rødbede. 
De virker alle som meget kraftige antioxidanter, på grund af deres store indhold af anthocyaner, som er de blå og violette pigmenter. Blåbær og brombær topper blandt de friske frugter, svesker og rosiner blandt de tørrede.