Hvad kan du spise for at holde din hjerne i topform?

Fakta om hjernen

Din hjerne er et af de organer i kroppen der arbejder hårdest og mest. Den er altid på – selv når du sover. Hos voksne udgør hjernen mindre end 2% af kropsvægten, men den bruger store mængder af den ilt, du indånder.

Den skal have luft nok og et konstant jævnt blodsukker. I belastede situationer, eksamen eller undervisning, vigtige forhandlinger, møder etc. kan hjernen tager 50% af ilten og 50% af blodsukkeret.
Hjernen er også meget krævende hvad angår vitaminer, mineraler og fedtstoffer, og hjernen er den, der først påvirkes af utilstrækkelig næring.

Modsat kroppens muskler kan hjernen ikke lagre energi, og derfor er det nødvendigt med konstant tilførsel af hjerneføde.

 

 

Fedtstoffer

Din hjerne fungerer kun, hvis du smører den rigtigt med umættede fedtsyrer (fiske- og planteolier), ikke tandsmør og flødechokolade, som er mættede fedtsyrer. De anklages for at ødelægge hjernecellerne og gør din hjerne stiv og sløv.

Hjernevenlige fedtstoffer kommer fra fede fisk, nødder, mandler, frø, kerner, avocado, hørfrø- og planteolier. Valnødder (der næsten ligner en lille menneskehjerne), hassel-, pekan- og cashewnødder, mandler, hørfrø og avocado er fulde af umættede fedtsyrer og E-vitamin. E-vitamin er en fedtopløselig antioxidant, der beskytter hjernen mod angreb fra frie radikaler.

Desuden har fedtsyrerne den fordel, at de beskytter hjernen mod inflammation i hjernens blodkar og hjernecellerne. Og de forebygger depression og giver et bedre humør ved at øge produktionen af lykkestoffet serotonin.

 

Proteiner

I hjernen foregår et utal af signaler fra den ene celle til den anden. Disse budbringere, der bringer signalet fra den ene celle til den anden, er dannet af proteiner, derfor er det vigtigt, at din kost indeholder proteiner, som du fx får fra fisk, skaldyr, fjerkræ, kød, nødder, frø, bælgfrugter, æg, mejeriprodukter og tofu.

Æg indeholder desuden store mængder cholin, et essentielt næringsstof, der får hjernecellerne til at samarbejde. Cholin øger din koncentration, forbedrer din reaktionstid og hæver stresstærsklen. Du får mest glæde at ægget, hvis du lader æggeblommen forblive blød, som i blødkogt æg og spejlæg.

 

Fuldkorn

Fuldkorn indeholder flere forskellige B-vitaminer, der forbedrer hukommelsen og beskytter din hjerne mod aldring. Samtidigt er B6, B9 og B12 med til at sænke niveauet af homocystein i blodet. Det er en aminosyre, der spiller med i risikoen for udvikling af alzheimer.

Kornets skaldele indeholder langsomt omsættelige kulhydrater, som er brændstof til hjernen og holder blodsukkeret stabilt. Spis upolerede korn og ris, der er skallen stadig på og det er den, der indeholder B-vitaminerne.

Fuldkorn kan du fx får til morgenmad. Det er rigtigt dumt at springe morgenmaden over, for efter 10 timers faste kommer hjernen først i gang, når den har fået næring: fuldkorn, frisk frugt og væske. Forskning viser at hjernen holder sig fem gange så længe kørende på rugbrød, havregryn og grød som på guldkorn og cornflakes.

 

Bær, frugt og grønt

De er alle fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Antioxidanterne forebygger angreb fra frie radikaler, og jo ældre vi bliver, jo hårdere rammer de. Især bær er effektive, fordi de indeholder anthocyaniner, en form for antioxidanter, der har vist sig at bremse ældning. Jo mørkere bær, jo flere anthocyaniner.

 

 

Vand, te og kaffe

Din hjerne består af ca. 80% vand og tåler ikke udtørring. Så drik gerne ca. 2l vand om dagen.
Kaffe og te indeholder koffein og antioxidanter. Koffein er en effektiv kick-starter til hjernen – anbefalingerne lyder på maksimalt tre kopper kaffe om dagen uden mælk og sukker.

Grøn te har en langsom frigivelse af den smule koffein, den indeholder, og er desuden med til at øge blodgennemstrømningen i hjernen. Lad vandet køle ned til ca. 80°, når du tilbereder teen, så får du den bedste udnyttelse af næringsstofferne.

 

Din hjerne elsker aktivitet

Som alle andre organer bliver din hjerne stærkere af at blive rørt og udfordret. Både af, at den tænker selv – og af at den komme ud at motionere.

Opgaver, som sudoku og kryds & tværs, styrker hjernens hukommelse, når der skal kombineres logik og intelligent gætværk. Pres gerne din hjerne til at gøre opgaverne færdige. Der findes også specielle spil til at træne hjernen.

Du kan også udfordre din hjerne med noget nyt, et nyt sprog, en ny hobby eller en kompliceret bog. Det stimulerer hjernens blodgennemstrømning, og gør hjernecellernes evne til at kommunikere bedre.

Regelmæssig meditation menes at kunne gøre en række områder i hjernen større, bl.a. fordi blodkarrene i det pågældende område bliver større.