Alder er bare et tal

At blive ældre er en del af livet, men vi vil gerne være så friske og rørige så længe som muligt.

Biologisk aldring har blandt andet at gøre med længden af dine telomerer, og længden af disse telomerer er påvirket af din livsstil, herunder hvad du spiser, og hvor meget du bevæger dig.

Telomerer er en slags beskyttende ender på kromosomerne, som hindrer nedbrydning af kromosomernes ender og hjælper med at beskytte DNA mod skader. Jo længere telomerer, jo bedre.

Via forskning ved man, at en plantebaseret kost booster telomerernes aktivitet, hvilket igen øger telomerernes længde.

Ligeledes har man fundet, at meditation og bevægelse samt plantestoffet karoten, som fx er i gulerødder, søde kartofler, røde peberfrugter og abrikoser, øger telomerernes længde.

Til gengæld ved man, at rygning, store mængder alkohol og stress er associeret med kortere telomerer – desværre, for jo længere telomerer desto længere liv.

Nedenfor ser du en række af de råvarer der tilgodeser telomererne og dit energiniveau.

Generelt er alle frugter, bær og grønsager fyldt med vitaminer, mineraler, plantestoffer og fibre. Alle plantestoffer virker som antioxidanter og de virker anti-inflammatoriske.

 

Asparges indeholder antioxidanten glutathion, som blandt andet er vigtig for leverens arbejde. Desuden beskytter glutathion cellemembranerne mod skader, ligesom antioxidanterne C- og E-vitamin også beskytter mod frie radikaler, og dermed sinker aldringsprocessen. Asparges er rig på kalium, der gavner blodtrykket, så asparges er hjertevenlig spise.

 

Blåbær indeholder plantestofferne antocyaniner, som hjælper med koncentration og hukommelse. 

Bærrene har også lutein, som gavner øjnene. 

Blåbær kan anvendes til smoothies og pandekager eller som topping på morgenmaden. 

 

Kål, alle slags kål indeholder et utal af plantestoffer som fx karotener, lutein, quercitin og indoler. Flere af dem forebygger en del af de livsstilssygdomme, vi kender. Man ved til eksempel af indoler medvirke til at forebygge brystkræft.

Quercitin beskytter mastcellerne i immunforsvaret og viser en forebyggende virkning mod kræft.

Kål har også et højt indhold af fibre som gavner fordøjelsen og binder toksiner og brugte hormoner, så de kan fragtes ud af kroppen. 

 

Spinat er rig på magnesium og E-vitamin, der begge styrker immunforsvaret. Spinat indeholder også K-vitamin, som er nødvendig for sunde knogler og for at blodet kan størkne, hvis vi slår os. Spinat har også plantestoffet lutein som blandt andet er vigtigt for et sundt og skarpt syn (forrige nyhedsbrev omhandlede netop øjnene). 

Spinat holder bindevævet fast og forhindrer, at huden bliver tør og rynket.

Du kan ganske enkelt sautere spinat sammen med olivenolie og hvidløg, eller anvende spinat i smoothies, omeletter eller ovn- og gryderetter.

 

Tomater indeholder lykopen, som har vist sig at øge koncentration og hukommelse. Lykopen er også vigtig for hjertesundheden, for øjnene og for knogletætheden. Jo mørkere farve tomaten har, jo mere lykopen. Vil du have optimal glæde af lykopenen, så bør tomaten opvarmes i en gryde eller i ovnen. Derved sprænges cellevæggene, så lykopenen kan komme ud og virke i kroppen. 

Prøv fx at bage have tomater i ovnen med lidt olie og krydderurter.

 

Nødder, frø og mandler anses for at være meget effektive til at forebygge livsstilssygdomme fx hjerte-kar-sygdomme og kræft. Deres gode fedtsyrer er guf for hjernen og bedre hukommelse og koncentration. De er fyldt med mineraler, gode fedtstoffer og fibre, der alle gavner fordøjelsen og styrker immunforsvaret. 

 

Selv om vi kommer lidt op i årene, vil vi jo gerne se pæne ud i vores hud

Råvarer som avocado, mandler, citroner, rød peberfrugt, spinat, granatæble, blåbær, agurk og græskarkerner hjælper alle med dannelsen af collagen, mindsker rynker og øger blodcirkulationen i huden. Mangler huden collagen bliver den rynket.

Vand er meget vigtig for huden, så den ikke bliver tør og rynket.

 

Undgå til gengæld miljøtoksiner og tungmetaller og kunstige sødemidler som belaster ja, stort set hele kroppen, men især hjernen og hormonsystemet og de nævnte uønskede stoffer fremmer generelt tidlig aldring.

 

 

Opskrifterne er fra min bog ’En sund kvindekrop’ (2021)

 

GULERØDDER SAUTERET MED SOJASAUCE

  • 4 store gulerødder, skåret i tynde skiver
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 2 fed hvidløg, finthakkede
  • 1 spsk. vand
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 2 spsk. sojasauce
  • Lidt salt og peber
  • 1 håndfuld persille, hakket

 

Varm olien og vend gulerødderne rundt, indtil de begynder at få lidt farve. Tilsæt hvidløg, vand, eddike og sojasauce, og krydr med salt og peber. Læg låg på, og lad det simre ca. 10 minutter. Vend derefter persillen i.  

 

 

GULERØDDER MED ANANAS OG AVOCADO

  • 400 g gulerødder, høvlet i brede strimler med en tyndskræller 
  • 400 g frisk ananas, skrællet og skåret i små tern
  • 2 avocadoer, skåret i små tern
  • 50 g pekannødder, ristet på en tør, varm pande og grofthakkede

 

Dressing

  • 3 spsk. citronsaft
  • 1½ spsk. flydende honning 
  • ½ tsk. karry
  • Salt

 

Bland dressingen og vend den med ananas- og avocadotern. Fordel gulerodsstrimlerne på et fad og top med ananas-avocadoblandingen. Til sidst pyntes med pekannødder.

 

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv