Courgetter

Courgetter

I de kommende uger afholdes De Nationale Grøntuger. Uger, hvor vi hylder grøntsagerne, deres mangfoldighed og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider.

Derfor sender jeg 3 nyhedsbreve de næste par uger med viden, tips og opskrifter om nogle velsmagende og nærende grønsager. Grøntsager som tilbyder en meget bred vifte af smagsoplevelser, farver og teksturer, som kan pifte dagens måltider op, 

 

Courgetter 

Courgetter har mange navne, de kaldes også squash eller zucchini, men uanset hvad du kalder dem, så er de i sæson nu.

Måske har du dem i haven, hvor de som regel er villige til at give mange courgetter.

Ellers kan de købes, og de koster ikke en formue. De er bedst her i sensommeren, hvor de er faste, blanke og med frisk grønt skind – undgå altid dem, der er bløde.

Courgetter behøver ikke skrælles. Skær enderne af og de er klar til brug. De skal helst ikke koges, så bliver de melede og mister deres smag. Spis dem rå, bag dem i ovnen eller sauter dem let i smør eller olivenolie.

Courgetter indeholder meget væde, så til en del opskrifter er det en fordel af ’vride’ den revne courgette med hænderne eller i et viskestykke.
 

 

Ideer 

  • Sommer-minestrone med bl.a. ærter, frisk spinat, bladselleri, små pastaer og bacontern og drysset med reven parmesan. Suppen er hurtig at tilberede, og du kan bruge, hvad du har af grønsager i køleskabet.
  • Ganske enkelt, skåret i brede strimler og grillet på grillen – smager dejligt sammen med grillet halloumiost, dryppet med lidt olie og drysset med kapers
  • Revet på en spiralizer, så du får lange tynde strimler á la spaghetti. Du kan anvende dem rå eller blancherer dem med kogende vand
  • Små stegte fritter blandet af reven courgette, ricotta, mel, æg, citronskal, parmesanost og græsk yoghurt – og stegt på panden
  • Tilsættes brød og kager
  • På butterdej, sammen med ricotta, basilikum og parmesanost
  • I risotto, sammen med edamanebønner, ost og krydderurter
  • Fyldte, med farsfyld, ostefyld eller vegetarisk fyld af kogte linser, ricotta og mynte

 

Courgette-dip

  • 1 courgette
  • ½ fed hvidløg, knust
  • ½-1 spsk. tahin
  • Saft af ¼ citron
  • 1 spsk. cremefraiche 18%

Kom courgetten i et lille ovnfast fad med folie over. Sæt fadet i en 200° varm ovn 20-30 minutter. Courgetten skal være helt blød, når man prikker med en gaffel. Er den ikke det, så tag folien af og lad den være i ovnen, til den er helt blød.

Lad courgetten blive helt kold.

Kom courgette, hvidløg, tahin og citronsaft i en foodprocessor og kør til en jævn konsistens. Tilsæt cremefraiche og kør igen til det hele er blandet.

Kom dippen i en lille skål og server den sammen med grønsagsstave og knækbrød eller pitabrød.
 

 

Courgette-strimler vendt med pesto (fra min bog ’En sund kvindekrop’)

  • 150 spaghetti
  • 2 store courgetter
  • 50-75 g babyspinat
  • 1 avocado, skåret i mundrette bidder
  • 4-6 spsk. kapers, afdryppede
  • Reven skal af ½ usprøjtet citron
  • 1 glas (ca. 100 g) grøn pesto

Spaghetti: lav spaghetti-strimler på langs af courgetterne med en spiralizer eller et juliennejern.

Kog pastaen efter anvisningen på pakken og si vandet fra.

Kom pastaen tilbage i gryden – ved lav varme, sammen med courgettestrimler, spinat og pesto og varm det kort igennem til spinaten er faldet sammen.

Tag gryden fra varmen og vend avocado og kapers i. Kom retten i en skål, drys med citronskal og kværn et drys salt og peber over.

 

Courgettebånd med fetaost og valnødder (fra bogen ’En sund kvindekrop’)

  • 4 mellemstore courgetter, gerne både grønne og gule
  • 50 g valnødder, ristet gylden på en tør, varm pande og grofthakkede
  • 1 håndfuld basilikum, grofthakket
  • 75 g fetaost, smuldret 

 

Dressing

  • 2 spsk. citronsaft og reven skal af 1 usprøjtet citron
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. Dijonsennep
  • Salt og peber

Med en tyndskræller skæres lange tynde bånd af courgetterne og kom dem i en skål.

Dressing: bland citronsaft og skal med olie, sennep, salt og peber. Kom dressingen over courgettebåndene.

Tilsæt basilikum og halvdelen af fetaosten og vend det hele forsigtigt rundt, så alle courgettebåndene er dækkede.

Lige før serveringen drysses med valnødder og resten af fetaosten.

 

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv