December

December er hjerternes måned, og årets sidste måned. 

Naturen ligger næsten stille, men vi ser stadig egern, ræve, hejren, svaner, ænder, musvitter og blåmejser.

Julen er på vej, og måneden er forhåbentlig hyggelig, men nok med travlhed hos en del. Måske bliver der alligevel tid til at runde året af med refleksioner over årets gang.

Rigtig glædelig jul.

 

Månedens råvarer: krydderier, valnødder, mandler, rosiner, dadler, rosenkål, appelsiner, klementiner, pigeoner, rødkål, granatæble, and, flæskesteg og gås.

 

Valnødder 

Valnødder har højt indehold af fibre til din fordøjelse, og proteiner som er byggesten i kroppen. Valnødden indeholder også mineraler som magnesium, kalk og selen, der alle påvirker kroppens hormoner, enzymer og stofskiftet på en positiv måde.

Endeligt er valnød rig på melatonin, som vi ellers danner under søvn, og som virker som en kraftig antioxidant. Valnøddens indhold af magnesium giver også en god søvn.

Valnødder kan anvendes:

  • Sammen med parmaskinke, rucolasalat og honning til en simpel forret
  • Som tilbehør på et ostebord
  • I en salat med friske figner, serranoskinke og mozzarella 
  • Blendede sammen med spidskommen og bagte peberfrugter, til en dip (opskriften er i min bog ’En sund kvindekrop’, der kan lånes på biblioteket)
  • Sammen med julesalat, dadler og blå ost
  • I en pastaret sammen med svampe, reven parmesanost og spinat, der lige ’falder sammen’
  • I kager, tærter, brød og småkager
  • Som en del af en chrunchy granola, der kan bruges som topping på grød eller et surmælksprodukt (se eventuelt opskriften i min bog ’Mad i fad’, som kan lånes på biblioteket)

 

Granatæble

Granatæblet har sin oprindelse i Mellemøsten, hvor det er symbol på frugtbarhed, fordi der er et utal af de smukkeste rubinrøde kerner indeni.

Granatæblets kerner er blandt andet fyldt med fibre og de kraftige antioxidanter A- og C-vitamin. A-vitamin er med til at bevare et godt syn. Kroppen bruger A-vitamin til at producere farvestoffet synspurpur i øjets nethinde, som er nødvendigt for også at kunne se i mørke. Desuden indeholder kernerne plantestofferne antocyaniner og lykopen, som begge giver den herlige røde farve.

De mange plantestoffer medvirker til sundhed i hjerte-kredsløb ved at kunne sænke blodtryk og mindske dannelse af plak i karvæggene.

Desuden har fordøjelsen glæde af det høje fiberindhold.

Kernerne har også et højt indhold af ellaginsyre og punicinsyre, der stimulerer hudens cellefornyelse, booster kollagenniveauet og modvirker rynker.

Du får let de smukke røde kerner ud ved at skære en lille top af æblet og snitte resten i fileter, vride dem fra hinanden og tage kernerne ud – men pas på, så du ikke får saften på tøjet! 

 

Tips

  • Skær en avocado i tern, drys granatæblekerner ovenpå og nyd de smukke farver og smagen.
  • Frys usødet granatæblejuice til isterninger, de smager fantastisk.
  • Drys kernerne over din salat eller frugtsalat.
  • Opbevar granatæblet køligt, så kan det holde sig i en måned. Næringsværdi:

 

Svampe

Svampe findes i mange arter til eksempel de klassiske og kendte champignon, portobellosvampe der ligner kæmpe champignon, og desuden østershatte, shiitake-svampe og kantareller – alle kan de købes i supermarkedet.

Ernæringsmæssigt er de rigtig gode fx indeholder de proteiner, som også gør dem velegnede også til vegetariske og veganske retter.

De har et højt indhold af fibre.

Desuden indeholder de B-vitaminer, der bidrager til normal funktion af nervesystemet, og derudover stimulerer immunsystemet.

De kan tilberedes på et utal af måder, i gryde- og ovnretter, til stegning og sautering, som fyld i en tærte, i en vegetarisk postej sammen med hasselnødder, til supper og de store portobellosvampe er velegnede til at fylde og gratinere.

Endelig er svampe meget velegnede i vegetariske retter, fordi de indeholder den femte smag umami. Det er en smag, der oftest er i kød, men også findes i svampe lige som i sojasauce, oliven og soltørrede tomater. Umami-smagen er med til at give mere smag og karakter til vegetariske retter, som ellers kan virke lidt ’fade’ i smagen, hvis man er vant til at spise meget kød. 

 

QUINOA MED KRYDDERURTER OG GRANATÆBLEKERNER 

  • 2½ dl quinoa, skylles og koges efter anvisningen på posen
  • 75 g pinjekerner, ristes let gyldne på en tør, varm pande
  • Kernerne af ½ granatæble 
  • 1 lille håndfuld mynte, hakket
  • 1 lille håndfuld koriander, hakket
  • Saft af ½-1 citron
  • 4 spsk. olivenolie

Bland den kogte quinoa med pinjekerner, granatæblekerner, krydderurter, citronsaft og olie.

 

COURGETTE-BÅND MED FETAOST OG VALNØDDER

  • 4 mellemstore courgetter, gerne både grønne og gule
  • 50 g valnødder, ristet gylden på en tør, varm pande og grofthakkede
  • 1 håndfuld basilikum, grofthakket
  • 75 g fetaost, smuldret 

Dressing

  • 2 spsk. citronsaft og reven skal af 1 usprøjtet citron
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. Dijonsennep
  • Salt og peber
  1. Med en tyndskræller skæres lange tynde bånd af courgetterne og kom dem i en skål.
  2. Dressing: bland citronsaft og skal med olie, sennep, salt og peber. Kom dressingen over courgettebåndene. 
  3. Tilsæt basilikum og halvdelen af fetaosten og vend det hele forsigtigt rundt, så alle courgettebåndene er dækkede.
  4. Lige før serveringen drysses med valnødder og resten af fetaosten.

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv