En fryd for øjet …

Som kroppens andre organer behøver øjet næringsstoffer til at forblive sunde og give dig et godt og skarpt syn. Ved at spise den optimale mad kan du desuden forebygge nogle af de aldersrelaterede øjenlidelser, som findes.

Ofte høres udtrykker ’grønt er godt for øjet’, her menes formentligt grønsager, og der er også en sandhed i det. Man kunne tilføje at grønne, orange, røde og lilla bær, frugter og grønsager er rigtig gode for øjet. 

 

De orange gulerødder er en fin kilde til betakaroten, der omdannes til A-vitamin, som er essentiel for et godt syn. Mangel på A-vitamin giver natteblindhed. Andre orange grønsager er fx søde kartofler, hokkaidogræskar og orange peberfrugt.

 

De grønne grønsager som avocado, grønkål, asparges og spinat indeholder plantestoffet lutein, som giver et skarpt syn med farver og beskytter mod grå stær og aldersbetinget nethindedegeneration. Allerbedst er at spise disse grønsager sammen med lidt fedt fx fra olivenolie eller nødder, fordi plantestofferne generelt optages bedst i kroppen, når der er fedtstoffer til stede. 

Lutein findes også i blåbær og i æggeblomme. 

 

Mineralet zink er populært sagt vores sansemineral, da det bruges både i vores øje, øre, til lugtesansen og i smagssansen. De bedste zink-kilder er kød, fisk, paranødder, tofu, græskarkerner og quinoa.

 

Omega-3 fedtstoffer fra fx fede fisk (sild, laks, sardin), chiafrø, hampefrø og hørfrø findes i nethinden i store koncentrationer. Omega-3 fedtstofferne dæmper inflammation, og beskytter mod tørre øjne. 

 

Antioxidanter som C- og E-vitamin er også med til at nære og beskytte dine øjne.

De beskytter cellemembranerne i hele kroppen og dermed også i øjet. De virker også anti-inflammatoriske, og det er vigtigt at undgå inflammation i øjnene. C-vitamin fås fra bær, frugt og grønsager. E-vitamin får fx fra nødder, frø, kerner og olier.

 

Du kan desuden beskytte dine øjne med solbriller i solen, undgå rygning og ikke mindst, så er det vigtigt at kigge væk fra alle vores skærme (telefon, IPad, computer) hver halve time og fokuserer på noget andet.

 

 

GUACAMOLE (fra min bog: ’En sund kvindekrop’)

  • 2 avocadoer, uden skræl og sten
  • 1 fed hvidløg, knust
  • Saft og reven skal af ca. ½ usprøjtet citron 
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. spidskommen
  • 2 tomater, skåret i små tern
  • 1 håndfuld koriander, grofthakket
  • 1 lille håndfuld hakkede græskarkerner, til drys

 

Mos avocadoerne groft med en gaffel. Tilsæt hvidløg, citronsaft og skal og spidskommen og vend forsigtigt tomater og koriander i. Til sidst drysses med hakkede græskarkerner.

 

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv