En sund lever

En sund lever

Leveren har vældig travlt, og selv den stærkeste lever kan blive overbelastet. Men får den optimal næring, er den i stand til at regenerere sig selv, både til opbygning af nyt væv og til at genskabe sin evne til at arbejde.

 

  • Valnødder har et højt af omega-3 fedtsyrer og bitterstoffer, der begge hjælper leveren i dens arbejde. Valnødder er rige på fibre, som hjælper toksiner og affaldsstoffer ud af kroppen. Du kan pynte din salat med valnødder, komme dem i en smoothie eller nyde dem som de er. 
  • Avocado indeholder glutathion, der hjælper leveren med at afgifte tungmetaller, så de ikke skaber ubalance i kroppen eller danner grobund for en dysbiose. Tungmetaller danner også frie radikaler og blokere for optagelsen af visse mineraler.
  • Korsblomstfamilien, som indeholder alle slags kål, broccoli, karse, brøndkarse, peberrod, radise og pak choi indeholder bitterstoffer, som får leveren til at arbejde optimalt.
  • Gurkemeje er et krydderi, der bl.a. bruges i karry, som er et blandingskrydderi. Gurkemeje virker anti-inflammatorisk, og hjælper leveren med at producer galde, som bl.a. anvendes til at nedbryde fedtstoffer.  
  • Rødbede indeholder et utal af stoffer, bl.a. metylgrupper, magnesium og B-vitaminer, som leveren benytter i dens arbejde. Og fibre der, som tidligere nævnt, er med til at få toksiner ud af kroppen.   
  • Bladgrønt: som rucolasalat, spinat, mælkebøtteblade og brøndkarse er guf for leveren. De indeholder fx svovl og bitterstoffer, der får leveren til at arbejde optimalt.  
  • Hvidløg indeholder sulfid, der aktiverer leverens enzymer. Hvidløg indeholder også allicin og selen, der begge beskytter leveren for giftstoffers skadelige virkninger. 
  • Bær som jordbær, solbær, hindbær, blåbær og aroniabær er fyldt med antioxidanter. Under leverens arbejde dannes mange frie radikaler, så netop derfor er det så vigtigt at spise nok antioxidanter. 

 

Spis eller drik gerne:

  • Grønt til alle måltider. Så får du næringsstoffer til de enzymer, der virker i afgiftningen.
  • Fibre fra fuldkorn som ris, quinoa og boghvede. 
  • Leverstimulerende grøntsager (rødbede, kål, bitre salater etc.).
  • Krydderurter og krydderier, især koriander, persille og gurkemeje.
  • Sunde smagsgivere som sennep, citronsaft, tahin og sojasauce.
  • Rug, hørfrø og sesamfrø, som bidrager med de værdifulde fibre.
  • Omega-3-fedtstoffer fra fede fisk og chia- eller hørfrø.
  • Spirer af for eksempel broccoli, rucolasalat eller karse.
  • Grønsagsjuice, kokosvand – eller urtete af marietidsel og mælkebøtte.

 

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv