Gurkemeje
Gurkemeje kendes nok af de fleste, for at give kogte ris en smuk gul farve, når de koges sammen med gurkemeje. Gurkemeje er medlem af ingefærfamilien og er hovedingrediensen i karry. Gurkemeje indeholder curcumin, som er det pigment, der giver gurkemeje den flotte, gule farve. Ofte kaldes gurkemeje også ”indisk safran”, da dets gul-orange farve er ligesom farven på safran og ofte kan man erstatte safran med gurkemeje, hvis det blot er for at få den smukke farve i retten.
I Kina og Indien har gurkemeje altid været en del af folkemedicinen pga. gurkemejens antiinflammatoriske egenskaber, samtidigt med at gurkemejen kan virke smertestillende.
Curcumin
- Er et kraftigt antiinflammatorisk stof og en antioxidant
- Stimulerer dit eget antioxidantforsvar
- Har i følge Kræftens Bekæmpelse, i forsøg med kræftceller udenfor kroppen, vist at kunne hæmme dannelsen af blodkar i svulster og dermed væksten af dem
- Øger virkningen af p53, som er et protein, der er vigtigt for at forkerte celler kan dø
Fem nemme måder med gurkemeje
- Giv din salatdressing en flot farve og ekstra næring ved at tilsætte den gurkemeje
- Tilsæt gurkemeje til din æggesalat og pynt med masser af karse
- Bland fuldkornsris med rosiner, cashewnødder, olivenolie og krydr med gurkemeje og salt og pynt med frisk koriander
- Bland gurkemeje med linser eller blomkål, det passer perfekt sammen
- Kom en anelse gurkemeje i din smoothie