Mellemøstlig mad er sund, fordi den består af masser af grøntsager og ikke så meget kød og fisk, den er fyldt med gode fedtstoffer og vegetabilske proteiner som bønner og linser.
Det er også en madkultur med mange krydderier som kanel, kardemomme, spidskommen, paprika, ingefær og gurkemeje. En trist og kedelige grønsag får nyt liv, når den piftes op med fx koriander, spidskommen eller kanel.
Hovedingredienserne i det Mellemøstlige køkken er blandt andet kikærter, linser, aubergine, fetaost, friske krydderurter, nigellafrø, safran, oliven, yoghurt, couscous, tahin, kylling og lam.
Nogle af de retter man oftest ser i dette køkken er:
Bulgur
Bulgur er nok bedst kendt i den mellemøstlige ret tabbouleh, der består af bulgur, mynte, persille, citron, agurk, tomat og forårsløg.
Bulgur, som er delvis kogte knækkede hvedekerner, er en god kilde til jern, kalk og B-vitaminer og har et lavt glykæmisk indeks, så du undgår store udsving i blodsukkeret.
Bulgur anvendes ofte i pilaf-lignende retter eller som fyld i farserede grønsager og postejer.
Pinjekerner
Pinjekerner har været en yndet spise i Mellemøsten i mere end 5000 år, og i dag er de også vældig populære her hjemme.
De kan spises som en lille snack eller drysses på salater, ovnretter eller kager.
Du får de sunde umættede fedtstoffer fra pinjekerner sammen med kalk og magnesium. Pinjekerner får en delikat smag, hvis de ristes let gyldne på en tør pande.
Linser og kikærter
Generelt har bælgfrugter et stort indhold af vegetabilske proteiner, komplekse kulhydrater, fibre og B-vitaminer.
Linser er lette at tilberede da de, som den eneste bælgfrugt, ikke skal lægges i blød før kogningen. Desuden er de kogt færdige på bare ca. 20 minutter. De findes både som grønne, røde og de ganske små sorte belugalinser.
Kikærter er oplagt til humus, men også velegnede i supper, gryderetter og som fyld i salater.
Grøn hummus (fra bogen ’En sund kvindekrop’)
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør til en cremet hummus. Serveres med det samme for at bibeholde den smukke, grønne farve.
Orange hummus
Rød hummus
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør til en cremet eller grovere hummus.
Cookie | Varighed | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |