November

I november ændres efteråret så småt til vinter, dagene bliver kortere og kroppen vil gerne have mad, der har simret eller bagt længe. Når sådan en ret først er sat i gang i gryde eller ovn, tilbereder den stort set sig selv. Det kan være retter som ossobuco, store kødboller i tomatsauce med høvlet parmesan, citronkylling eller kalvesteg rullet med friske urter, nødder og tørrede frugter.

Kroppen kan godt lide mad med mange krydderier, som virker varmende på kroppen. I desserter kan krydderier fx bruges til bagte æbler eller pærer med kanel eller kardemomme – eller en bagt dessert med æbler og blåbær dækket med et lag crumble.

Træerne taber de sidste blade, nogle dyr går i hi, og naturen går til ro. På samme måde bliver mange af os også lidt mere introverte og stille i vores aktivitetsniveau. Nogle holder måske endda ’blå time’, når mørket falder på.

 

Aktuelle råvarer i november:

Palmekål, blomkål, knoldselleri og andre rodfrugter, tranebær, peberrod, græskar, svampe og porre

 

Undgå vinterens forkølelse

Immunsystemet, som beskytter dig mod infektioner, er et netværk af celler og organer, der arbejder sammen for at forsvare dig mod virus og bakterier, som netop kan give infektioner, forkølelse etc.

Immunforsvaret kan altid have brug for et ekstra boost. Og en af de mest powerfulde ting, du kan gøre, er at nære din krop optimalt.

På den måde bliver dit immunforsvar i top, og du har større mulighed for at undgå vinterens infektioner.

 

Mad til dit immunforsvar:

Alle grønsager, bær og citrusfrugter, fordi de indeholder C-vitamin, som styrker immunforsvaret.

Æg, der indeholder A- og D-vitaminer til dine slimhinder – da de er den første del af immunsystemet.

Fede fisk som laks, ørred og sardiner, da de indeholder omega-3 fedtsyrer, selen, zink og D-vitamin, der alle er vigtige for at immunforsvaret kan fungere.

 

Disse råvarer er især gode:

Græskarkerner er fyldt med mineralet zink, som er et meget vigtigt mineral til immunforsvaret. Mynte og timian kan lindre vinterens forkølelse og halsonde. Timian indeholder thymol, der virker antibakterielt, smertelindrende og slimløsende.

Sølvbede og bladbede med de smukke store grønne eller mørkerøde blade er fyldt med vitaminer og mineraler, hvor af mange virker som antioxidanter. Især C-vitamin er med til at give dit immunsystem et løft.

C-vitamin er en særdeles effektiv antioxidant, og i tillæg giver C-vitamin dig en stærk og elastisk hud, fordi C-vitamin er en byggesten i huden i samspil med kollagen.

C-vitamin får du især fra frugt, bær og grønsager. Det er rigtigt godt, hvis du kan spise noget af det råt, da opvarmning er med til at ’ødelægge’ C-vitamin, så du ikke får optimal glæde af det.

 

Ingefær bruges i madlavning verden over, og i asiatiske retter er den næsten uundværlig.

  • Ingefær har en helt speciel stærk duft og smag, der passer godt til kød, fisk, grønsager og rejer.
  • Ingefær er slimløsende og derfor god ved forkølelse, eller hvis der er optræk til en forkølelse.
  • Ingefær indeholder et kraftigt anti-inflammatorisk plantestof kaldet gingerol, og netop dette stof er forklaringen på at ingefær hjælper mange med led- og gigtsmerter.
  • Ingefær bedre cirkulationen og giver varme helt ud i hænder og fødder.
  • Ingefær er desuden kendt for sin evne til at mindske kvalme og søsyge.

 

Tips:

  • Drys dine løse ris med fintrevet ingefær, sesamfrø og eventuelt lidt smuldret noritang.
  • Brug friskrevet ingefær i en marinade eller dressing sammen med sesamolie, sojasauce, knust hvidløg, finthakket rød chili og limesaft.
  • Tilbered te af et par skiver ingefær og en stang kanel overhældt med kogende vand.
  • Bland lidt friskrevet ingefær i yoghurt, krydr med salt og peber og server det til lammekød.

 

Ingefær-ananas-smoothie

  • ½ ananas, skrællet og uden de brune ”pletter” og ananassen skæres i grove bidder
  • 2 stilke bladselleri, skåret i grove tern
  • 2-3 cm ingefær, skrællet og finthakket

Kom ingredienserne i en blender og kør til en cremet, ensartet drik. Tilsæt lidt vand, hvis det hjælper, så ingredienserne lettere kan blendes – eller du ønsker en tyndere konsistens. 

 

Stress og manglende søvn påvirker immunforsvaret negativt.

Har du svært ved at sove, kan du prøve at spise nogle madvarer med naturligt indhold af melatonin, kroppens søvnhormon. Det findes bl.a. i kinaradise, banan, valnødder, sorte ris og havre.

Man har også set at omega-3 fedtstoffer kan give en bedre søvn, dem finder du i de fede fisk, chiafrø, pekan- og valnødder og kværnede hørfrø.

Endeligt er der mineralet magnesium, som har en beroligende virkning på kroppen.

 

Æble-blåbær-crumble (6 personer)

  • 3 æbler, skrælles og skæres i mundrette tern
  • 125 g friske blåbær
  • 2 tsk. kanel

 

Crumble-dej:

  • 100 g havregryn
  • 100 g reven marcipan
  • 100 g sukker
  • 100 g smør + til fadet
  • 50 g hasselnødder, grofthakkede (eller mandler)

 

Vend æbletern og blåbær sammen i et smurt fad og drys med kanel.

  1. I en skål blandes havregryn, marcipan, sukker og smør med fingrene til en grynet blanding.
  2. Fordel blandingen over frugten og drys med hasselnødder.
  3. Sæt fadet i en 200° varm ovn i ca. 30 minutter, til overfladen er gylden.
  4. Serveres lun med flødeskum.

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv