Fisk er så nem mad, isæt tilberedt i ovnen – modsat pandestegning, hvor jeg tit oplever at fisken går i stykker. Fisk smager skønt, er let at fordøje og ligger ikke tungt i maven.
Fisk er fyldt med de sunde omega-3 fedtsyrer, der får hjernen til at arbejde optimalt, beskytter hjertekar-systemet, styrker slimhinder og medvirker til et godt humør. Omega-3 fedtsyrer får du især fra de fede fisk som laks, ørred, sild, sardin og hellefisk.
I fisk og skaldyr findes mineralet selen, som er vigtig i mange sammenhænge. Det fungerer som antioxidant i kroppen, og har dermed betydning for beskyttelse af kroppens celler. Desuden er selen vigtig for skjoldbruskkirtlens hormoner, og selen styrker dit immunforsvar. Desuden indeholder fisk D-vitamin og zink, der lige som selen styrker immunforsvaret.
Fisk er også en god kilde til jod, som vi ikke alle får nok af i den daglige kost. Især kvinder og børn kan mangle jod. Jod er meget vigtigt for skjoldbruskkirtlen og dermed for stofskiftet. Jod er også vigtigt for hjernens udvikling og for sundt brystvæv. Jod fås også fra æggeblomme, uraffineret salt og fra havluften.
Fisk er friske, når de har strålende øjne, røde gæller og dufter frisk af hav.
Hvis du køber fisk, som du vil gemme i fryseren, så er det bedre at købe færdigt frosne fisk. De er frosset hurtigere ned – og ved lavere temperaturer, end du kan have i din egen hjemmefryser.
Når fisk opbevares, bør de pakkes godt ind. Læg dem gerne på is i køleskabet, så holder de sig friske 2-3 dage. De fede fisk er mere sårbare og holder kun et døgn.
Kapers, sennep, cornichoner og syltede citroner giver velsmag til fiskeretter. Du kan servere en fiskeret med tatarsauce, som netop består af cornichoner og kapers rørt med mayonnaise og græsk yoghurt.
Citrons friske syre passer til alle typer fisk, ikke mindst til laks, hvis fedme balanceres med citronens syre. Citronskallen giver ekstra citronaroma og lidt bitterhed, og ikke mindst så er skallen fyldt med sunde plantestoffer. Halve citroner bagt med i ovnen, giver en mere intens smag end rå citroner.
Som nævnt ovenfor er de fede fisk rige på omega-3 fedtsyrer.
Fisk indeholder omega-3-fedtsyrer, for at deres væv kan holdes bløde i det kolde vand, ellers bliver de stive og ubevægelige og går til bunds. På samme måde holder omega-3-fedtsyrer dine væv bløde og smidige. Vælg helst små fisk som sardiner og sild, der er langt nede i fødekæden. De har mindre risiko for ophobning af pesticider, dioxin og tungmetaller.
Omega-3 fedtsyrer er vigtige fordi:
Cookie | Varighed | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |