Sæt krydderi på maden

Sæt krydderi på maden

Krydderier giver skønne duft- og smagsoplevelser, de får os til at tænke på andre landes køkkener, og varmen og duften fx fra kardemomme, koriander, kanel, nellike og ingefær får kroppen til at slappe af.

I 1500 år var Silkevejen verdens vigtigste handelsrute fra Kina til Europa, og Silkevejens købmænd bragte krydderier fra by til by. Dengang var krydderier kun for de rige, og krydderierne var tegn på velstand og rigdom. I dag har alle heldigvis mulighed for at have glæde af krydderiernes intense duft- og smagsoplevelser. 

Krydderiers kvalitet er afgørende for det færdige resultat, og det optimale er, at købe krydderierne hele, hvor smagen stadig ligger i sin ”originale indpakning”. For at få den mest intense smag frem bør krydderierne ristes på en tør, hed pande til de afgiver en behagelig aroma, og uden at de bliver brændte. Derefter males de hurtigt i en kaffekværn eller stødes i en morter. 

Det kan være helt enkelt at bruge krydderier, fem let knuste kardemommekapsler kogt sammen med ris til løse ris, kardemomme i dejen til de nybagte boller, et par nelliker eller knust allehånde i alle slags kål eller som Kærlighedsgudinden Afrodites elskovs-eliksir: varm mælk med ingefær, kardemomme og nellike.

Krydderierne har andre virkninger end at giv varme og krydre maden. Visse krydderier, der har været benyttet i medicinsk øjemed i tusinder af år i andre kulturer, indeholder stoffer med betændelseshæmmende virkning blandt andet ingefær og gurkemeje. 

Kanel har, ud over den varmende effekt, også en blodsukkerstabiliserende virkning. Kanel anvendes i kager, desserter, kompot, retter fra Mellemøsten, te, gløgg og på risengrød.

 

Spidskommen

Spidskommen stammer fra Ægypten, hvor frøene har været brugt som lægemiddel mod bl.a. kolik og luft i tarmene. I dag er spidskommen en vigtig del i indiske krydderblandinger som karry og garam marsala.

Spidskommen er velegnet sammen med rodfrugter og kål og kan bruges i supper, gryderetter, humus, frikadeller, postejer, lammeretter eller som drys på fladbrød. Spidskommen fås som hele frø og som stødt spidskommen.

 

Allehånde

Allehånde er et kraftigt krydderi, som ofte indgår i det indiske køkken. Allehånde tørres i solen, hvorefter det får den rødbrune farve.
Allehånde er fra et op til 9 meter højt træ, der vokser i de tropiske skove i Syd- og Mellemamerika og i Vestindien. Langt det meste allehånde kommer fra Jamaica, og kaldes derfor også for Jamaicapeber. Det var Christoffer Columbus der bragte allehånde til Europa.

I Europa bruges allehånde til syltning, hvor det kombineres med hvide peberkorn, korianderfrø, chili, nellike, gule sennepsfrø, laurbær og ingefær.

 

Ingefær

Unge ingefærrødder er saftige og har en mild smag, mens ældre ingefærrødder er betydeligt mere tørre og har seje fibre. 

Ingefær bliver brugt i supper, gryderetter og småkager og er det primære smagsstof i ginger ale. Tørret ingefærpulver har en meget skarp smag, og minder ikke meget om frisk ingefær. Af den grund kan du ikke anvende den ene former for ingefær, som erstatning for den anden.

 

Kardemomme

Med kardemomme menes som regel grøn kardemomme, der er et meget aromatisk og velduftende krydderi. Frøkapslerne tørres, og frøene anvendes enten hele eller malede. Kardemomme er vigtigt i det indiske og asiatiske køkken, og udgør hovedingrediensen i karry. I Mellemøsten anvendes kardemomme i kaffe, mens den i Iran anvendes som smagstilsætning til te. Kardemomme er også ingrediens i chai-te.

Kom en lang bred strimmel usprøjtet appelsin skal i en lille gryde sammen med 10 hele kardemommekapsler, der males groft, 50 g mørk chokolade, ½ l sødmælk og 10 g muscovadasukker. Lun det op, så det hele tiden holdes lige under kogepunktet, og pisk i det, til chokoladen er smeltet. Dette giver 4 små kopper chokolade, der hældes gennem en sigte, før de serveres.

 

Koriander

Alle dele af planten er spiselige, men de friske blade og de tørrede frø er de, der oftest bruges i madlavning. Koriander er almindelig brugt i det mellemøstlige, det asiatiske, det mexicanske og det indiske køkken, hvor det benyttes i supper, salater, marinader, chutney, guacamole og salsa, både som friske og tilberedte blade eller som frø/krydderi.

Prøv at sautere spinat, et fed hakket hvidløg, 1 tsk. korianderfrø og bland det med en kop kogte kikærter og krydr med ingefær og en anelse kommen.

 

 

 

image_pdfGem som PDFimage_printUdskriv