Den 7. januar fik Danmark nye officielle kostråd, som skal medvirke til at vi spiser sundt og klimavenligt. Spis planterigt, varieret og ikke for meget. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk. Sådan lyder et par af de nye officielle kostråd, vi kan bruge til at sammensætte en sund og klimavenlig kost.
Vil du se meget mere om de nye kostråd, kan du klikke ind på: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/ eller læse i DTU´s pjece ”Råd om bæredygtigt køkken” som også findes på nettet.
Kostrådene bygger på områder som klimatryk, udnyttelse af arealer, forbrug af vandressourcer, pesticid-udledning – og fødevareforbrugets samlede klimabelastning som udgør 25 % af den samlede belastning.
Desuden er der fokus på, at få nok af følgende næringsstoffer i det plantebaserede køkken, da nogle af dem overvejende findes i animalske råvarer:
Kostrådene bygger på områder som klimatryk, udnyttelse af arealer, forbrug af vandressourcer, pesticid-udledning – og fødevareforbrugets samlede klimabelastning som udgør 25 % af den samlede belastning.
Desuden er der fokus på, at få nok af følgende næringsstoffer i det plantebaserede køkken, da en del af dem overvejende findes i animalske råvarer: Vitaminerne A, B2, B12 og D. Mineralerne kalk, jod, jern, zink og selen. Omega-3 fedtsyrer, gerne fra vegetabilske kilder (fx chiafrø, hørfrø og valnødder) og sidst, men ikke mindst vegetabilske proteiner (se forslag længere nede).
Her har jeg valgt at sætte fokus på den plantebaserede mad, hvordan du får nok vegetabilske proteiner, og hvorledes du nemt får mere plantemad ind i din hverdag.
Vil du se endnu mere om plantebaseret mad – og om bæredygtighed og det klimavenlige køkken, så er der meget mere i min nye bog (udkom den 22. februar 2021) ”En sund kvindekrop – sundhed, styrke og vitalitet”. Bogen indeholder blandt andet info om, hvorfor det ’grønne køkken’ er godt både for kroppen og klima, og hvorledes du let får flere grønsager ind i hverdagens måltider. Bogen indeholder mere end 80 opskrifter som alt overvejende er vegetariske eller veganske.
Du kan læse mere om bogen her!
Du kan bl.a købe bogen hos muusmann Forlag : https://muusmann-forlag.dk/en-sund-kvindekrop/
Ofte fås proteiner fra kød, fjerkræ og fisk, men netop disse råvarer er kun sjældent i det plantebaserede køkken. Heldigvis er der masser af velsmagende kilde til vegetabilske proteiner. Nedenfor er der råvarer, der netop giver din krop proteiner, som den bl.a. bruger som byggesten, transportproteiner og til antistoffer.
Chufa-muffins (ca. 15 stk.)
Æbletern kommes i en skål og blandes med citronsaft af ½ citron. Æg, rørsukker, stødt ingefær, planteolie og yoghurt piskes sammen i en skål. Chufamel, bagepulver og natron blandes sammen og vendes forsigtigt i. Æbletern kommes i til sidst. Dejen fordeles i muffinforme, der bages i en 180° varm ovn ca. 35 minutter.
Cookie | Varighed | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |